Toekan DD

Tijd voor ons eerste thema bij de toekans, en daar hoort meteen een uitdaging bij!

Uitdaging 1: Tover ons tweede lokaal zó om, dat men zich in het heelal waant….
Zorg ervoor dat je erin kan gidsen! 

Eerst wat bijleren!

Stap 1: informatie verzamelen:

We leren over het heelal, soms van de juf, maar vooral van, door en met elkaar. In boeken en op internet gaan we -soms samen en soms alleen – op zoek naar informatie die we interessant vinden.

We kozen elk een planeet die we in groepjes van 2 of 3 zullen onderzoeken. Daarna maken we een identiteitskaart en stellen we de planeet voor aan de klas. Van elkaar leren we immers meer (en liever) dan van de juf!


 

Stap 2: Een identiteitskaart voor onze planeet!

En ook nog even op de foto met onze planeet…

Stap 3: Tijd voor een presentatie… We vliegen van planeet naar planeet en we stellen onze eigen planeet (met alles wat we erover leerden) op een creatieve manier voor aan de andere kinderen uit de klas. Zo leren we van elkaar!

Stap 4: We plaatsten de planeten in volgorde en op schaal in afstand t.o.v. elkaar en de zon. Schrikken zeg, dat dwergplaneet pluto zó ver van de andere planeten ligt. En vooraan in het rijtje werd het wel heel krap; Mercurius, Venus, Aarde en Mars moesten bijna vechten om een plekje…

 

We zetten het voor jullie ook even op een rijtje! 😉

ESA - Where is the International Space Station?  ISS zichtbaar woe 21/09/22

Op woensdagavond 21 september 2022 is het ISS tweemaal zichtbaar aan de hemel.

Om 20.34 uur verschijnt het ISS laag boven de westzuidwestelijke horizon.
Om 20.37 uur bereikt het ruimtestation een maximale hoogte van 65 graden in het zuidzuidoosten.
Om 20.40 uur verdwijnt het laag boven de oostelijke horizon.

Het ISS maakt vervolgens een toertje rond de wereld.
Om 22.11 uur verschijnt het ISS opnieuw laag boven de westelijke horizon. Het zal dan maar heel kort zichtbaar zijn omdat de zon er niet lang op schijnt.

 

Wil je weten waar je moet kijken? Deze site geeft wat meer uitleg.

Ook de app SkyView (Lite) kan je helpen om het ISS te volgen. Hier vind je de app op Android en hier voor Apple.

 

Ook de komende dagen is het ISS nog regelmatig zichtbaar.

Benieuwd hoe dat eruit ziet? Deze video maakte de juf van op school op 21/09. Je ziet het ISS op het einde stilaan “verdwijnen”, omdat het licht van de zon het ISS niet meer raakt.

Jupiter dichtbij én in oppositie!

In de nacht van 26 op 27 september was Jupiter op het dichtste punt bij aarde kwam in zijn cyclus om de zon. Daarbovenop bevond de planeet zich in oppositie. Dat betekent dat Jupiter en de zon zich precies aan de tegenovergestelde zijdes van de aarde bevinden. Daardoor is hij duidelijker te zien, en doordat hij zo dicht bij de aarde staat, valt dat nog meer op.

De nacht van 26 op 27 september was helaas een bewolkte avond, waardoor de planeet helaas amper te zien was. Nasroullah had blijkbaar wel geluk, hij stuurde dit filmpje door, waarbij Jupiter door een telescoop te zien is. Tijdens het editen sloeg de vermoeidheid blijkbaar toe ;).

Ook de nachten voordien en nadien was Jupiter zichtbaar, dus kijk op een heldere avond (zonder te veel wolken) nog eens goed naar buiten, wie weet kan je de gasreus wel nog spotten. Met het blote oog lijkt deze op een heel heldere ster, deze foto’s namen we in de nacht van 25 op 26 september.

Bouwen aan het heelal!

Vorige week maakten we reeds grote plannen, maar nu begonnen we écht te bouwen aan de werken voor onze heelalvoorstelling. Alle informatie die we de afgelopen weken verzamelden in de lessen, komt nu maar al te goed van pas. Want Saturnus of het ISS nabouwen zonder te weten hoe die eruit zien is onbegonnen werk.

Gelukkig weten we – dankzij ons plan – intussen perfect wat we willen, en kunnen we volop aan de constructies beginnen. Met allerhande materialen en technieken gaan we volop aan de slag.

Zijn jullie ook al benieuwd naar de eindresultaten?

In afwachting van ons eigen heelal maakten de toekans het al gezellig in de gang. Lichten uit en sterren kijken!

Verschuif de regelaar om de lichten uit te doen 😉

Bezoek aan volkssterrenwacht Armand Pien

Op woensdag 05/10 plannen we een bezoek aan de volkssterrenwacht (’s avonds) om hopelijk bij heldere hemel veel sterren en planeten te kunnen zien. Hopelijk kunnen jullie massaal mee! Deze telescoop wacht er op ons:

Home | UGent Armand Pien

Hier wat foto’s van het bezoek.
Het was helaas bewolkt, dus veel van het heelal hebben we niet gezien. Maar het werd toch een leerrijke ervaring!

We kregen ook wat uitleg over hoe de grote telescoop werkt én zagen hoe het dag helemaal kan draaien en opengaan voor optimaal zicht.

Heelaltentoonstelling

We nodigden de ouders en andere klassen uit op onze heelaltentoonstelling.

Zij waren heel erg onder de indruk!

Ook na ons thema blijven we leren! We keken naar de zonsverduistering op school.